Innovation ska förbättra vården vid kronisk smärta
2020-04-22
Ken Welch vid institutionen för materialvetenskap har fått finansiering från innovationsprogrammen Swelifes och Medtech4Healths gemensamma utlysning ”Samverkansprojekt för bättre hälsa” för ett forskningsprojekt om kronisk smärta.
Projektet är ett samarbete mellan akademiska grupper från institutionen för materialvetenskap och institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet, institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet samt företagen DoloRadix och Progress Ortopedisk Medicin.
Projektets målsättning är att förbättra vården av kronisk smärta genom att utveckla en sensor som kan lokalisera djupt sittande vävnadsanomalier som uppträder vid långvarig muskel- och skelettsmärta. Idag finns en prototyp av sensorn som utvecklats av Ken Welchs forskargrupp.
Nyheter
-
Bidrag till forskning om hållbara energisystem
Åtta forskningsprojekt inom vetenskapsområdet för teknik och naturvetenskap vid Uppsala universitet får bidrag inom utlysningen Nyfikenhetsdriven forskning för hållbara energisystem. Ett av dessa projekt, "Avancerade optiska koncept i (Ag,Cu)(In,Ga)Se-2 solar cells", leds av Marika Edoff, professor vid institutionen för materialvetenskap. Utlysningen är ett samarbete mellan Vetenskapsrådet och Energimyndigheten.
-
Ny metod för att söka efter jordlika planeter
Med hjälp av ny teknik för att reducera störande ljus vid teleskopobservationer kan jordlika planeter i andra solsystem i vår närhet avbildas. Ett internationellt team av astronomer och fysiker, däribland forskare från Uppsala universitet, har med hjälp av en så kallad diamantkoronagraf sökt efter planeter i solsystemet Alfa Centauri, endast 4,4 ljusår bort. Metoden har visat lovande resultat.
-
Uppsalaforskare utvecklar plattmaskrobotar i EU-projekt
Vid årsskiftet startade EU-projektet SOMIRO med målet att ta fram teknologi som ska bidra till en minskning av jordbrukets miljöpåverkan. Projektet koordineras av avdelningen för mikrosystemteknik där forskare just nu utvecklar simmande plattmaskliknande mikrorobotar.
-
Skyddande lager ska göra smarta fönster ännu smartare
Projektet ”Skyddande lager ska göra smarta fönster ännu smartare” har fått finansiering inom ramen för Uppsala universitets program Verifiering för samverkan, VFS, där forskare och organisationer ges möjlighet att tillsammans utveckla och testa nya lösningar på behovsdrivna och konkreta utmaningar.
-
Sintec-Projekt utsedd till "Best .eu Web Site 2020"
SINTEC-projektet samordnat av vår avdelning för Mikrosystemteknik vann det prestigefyllda Laurel-priset i .eu Web Awards för bästa webbsida för projekt inom .eu-, .ею- eller .ευ-tilläggen. I kategorin nominerades 65 webbsidor. Förutom trofén tilldelades projektet en 3-månaders skylt på Bryssels flygplats 2021.
-
Biokeramiskt implantat får igång återväxt av skallben
Ett biokeramiskt implantat har visat sig stimulera återväxt av naturligt skallben, så att även stora skalldefekter kan återställas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt. Bakom forskningen står bland annat forskare vid Uppsala universitet och resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften PNAS.
-
Bidrag till Uppsalaforskning inom informations- och kommunikationsteknologi
Stiftelsen för strategisk forskning delar ut nära 200 miljoner kronor i bidrag till sex forskningsprojekt som är riktade mot utvecklingen av hårdvara för snabbare, effektivare och energisnålare informations- och kommunikationsteknologi (ICT). Två av de sex bidragen går till projekt vid Uppsala universitet.
-
Oscarspriset till Ocean Cheung
Årets Oscarpris tilldelas bland annat Ocean Cheung vid institutionen för materialvetenskap
-
SensUs - Tekniktävling för studenter
-
Materialforskning vid ESS och MAX IV
The Swedish Research Council and the has awarded Assoc. Professor Germán Salazar-Alvarez, a grant for the project “nPDFSAS: Simultaneous polarized SANS and NPDF methods to study novel electrode nanomaterials”
-
Innovation ska förbättra vården vid kronisk smärta
Ken Welch vid institutionen för materialvetenskap har fått finansiering från innovationsprogrammen Swelifes och Medtech4Healths gemensamma utlysning ”Samverkansprojekt för bättre hälsa” för ett forskningsprojekt om kronisk smärta.
-
Covid-19: Information till våra studenter
All vår undervisning och eximination sker på distans fram till och med den 15 maj 2020, i enligt med rektors beslut med anledning av covid-19.
-
Välkomna till institutionen för materialvetenskap
Den första januari i år startade institutionen för materialvetenskap. Vi är en av tre institutioner som tillhör den tekniska sektionen på Ångström laboratoriet vid Uppsala universitet. Tidigare var vi en del av institutionen för teknikvetenskaper.
-
”Andning” förklarar ljusinducerad mörkning
Nya experiment identifierar rörelsen av syreatomer som ursprunget till ljusinducerade färgförändringar i materialet yttriumoxidhydrid.
-
Chromogenics på Nasdaq
Nu har ett av institutionens avknoppade företag noterats på Nasdaq-börsen. ChromoGenics grundades 2003 som en naturlig följd efter 20 års forskning på elektrokroma material av professor Claes-Göran Granqvist och hans team vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet i Sverige. ChromoGenics är baserat i Uppsala och företaget har cirka 20 anställda.
-
Urbefolkningar ofta stolta över sin resiliens
-
Ny metod som stabiliserar elnät
ÖVERGÅNGEN TILL EN helt och hållet förnybar elproduktion för med sig vissa utmaningar för kraftsystemet. En utmaning med förnybar elproduktion är att hålla elnätet stabilt. Vattenkraften har en viktig roll i balanseringen och i en ny avhandling från Uppsala universitet har Linn Saarinen tagit fram metoder som kan förbättra vattenkraftens reglerförmåga.
-
Oscarspriset till Jonathan Scragg
Jonathan Scragg, vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, har tilldelats Oscarspriset. Priset utdelades vid årets vinterpromotion.
Oscarspriset tilldelas varje år yngre forskare vid Uppsala universitet, som ”genom vetenskaplig skrift gjort sig mest välförtjänt och inger de bästa förhoppningar om fortsatt vetenskaplig författarverksamhet vid universitetet”. Priset utgörs av avkastningen av Oscar II:s jubelfestdonation och kan delas mellan två lika förtjänta. I år tillfaller priset F.D. Terje Falck-Ytter, institutionen för psykologi och F.D. Jonathan Scragg, institutionen för teknikvetenskaper.
-
Pedagogiskt pris till Steffi Knorn
Steffi Knorn, biträdande universitetslektor vid avdelningen för signaler och system, har tilldelats Uppsala teknolog- och naturvetarkårs, UTN, pedagogiska pris 2015. Priset delades ut vid Naturvetarbalen på Uppsala slott den 4 februari 2017.
-
Ny metod för att stabilisera elnät som innehåller stor del förnybar el
En utmaning med förnybar elproduktion är att hålla elnätet stabilt. I en ny avhandling av Linn Saarinen presenteras metoder som kan förbättra vattenkraftens reglerförmåga.
-
Antropolog tar Sibirien till Ångström
Utan järnvägar eller telefon och med krav på att försörja alkoholiserade familjemedlemmar. Det är verkligheten för många i sibiriska Altai, där Ulrika Persson-Fischier levde i ett års tid. Erfarenheterna kommer till användning i hennes jobb på Ångströmlaboratoriet.
-
Norden kan klara sig på enbart förnyelsebar energi
Med rätt blandning av energikällor, anpassad lagring och distribution skulle Norden kunna klara sig på enbart förnyelsebar energi, enligt en studie vid Uppsala universitet.
-
Pressmeddelande: Förnybar el räcker till Norden
De nordiska länderna skulle kunna klara energiförsörjningen på utbyggnad av enbart förnybar energi, enligt en ny studie från Uppsala universitet.
-
Framtidens forskningledare: Zhen Zhang
Idag utsågs Zhen Zhang av SSF till Framtidens Forskningsledare. Docent Zhang är en av tjugo unga forskare som vardera får 12 Milj kr i projektbidrag. Projektet handlar om "Halvledarnanosensorteknik för ett smart samhälle".
SSF har utsett sjätte generationens Framtidens Forskningsledare (FFL). Programmet är riktat till svenska eller utländska unga forskare, som bedriver forskning på högsta internationella nivå. Tjugo bidragsmottagare får 12 miljoner var för självständig forskning och de förväntas kunna leda ännu större konstellationer framöver. Därför ingår ett omfattade ledarskapsprogram.
-
Pressmeddelande: Kollektiv dynamik av magnetiska nanostrukturer
Forskare vid avdelningen för fasta tillståndets fysik och avdelningen för materialfysik vid Uppsala universitet har visat hur den kollektiva dynamiken i en struktur bestående av växelverkande magnetiska nanoöar kan manipuleras. Deras fynd presenteras i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.
-
Vernon Cooray IEEE Fellow
Professor Vernon Cooray har blivit utsedd till IEEE Fellow med motiveringen "For contributions to understanding of the physics of lightning and lightning protection".
"The IEEE Grade of Fellow is conferred by the IEEE Board of Directors upon a person with an outstanding record of accomplishments in any of the IEEE fields of interest".
-
Inte lönsamt utveckla nya antibiotika
Antibiotikaresistens är ett allvarligt hot mot den globala folkhälsan och de senaste 30 åren har inga nya klasser av antibiotika upptäckts. Ett av problemen är att det inte är lönsamt för läkemedelsföretagen att satsa inom detta område. Därför behövs nya ekonomiska modeller som motiverar företagen.
-
Upsalite hämmar bakterier
I EN NY studie visar Maria Strømmes forskargrupp vid Uppsala universitet, som ligger bakom upptäckten av Upsalite, att materialet även kan hämma tillväxten av Staphylococcus epidermidis. Det är en bakterie som bland annat förekommer på huden och som kan orsaka vårdrelaterade infektioner, exempelvis i samband med intervaskulära implantat och proteser. Bakterien har även kopplats ihop med akne.
-
Uppsalateknik lyfter vattenkraft i Porjus
Ett magnetiskt bärlager utvecklat vid Ångströmlaboratoriet kan få stor betydelse för vattenkraften. Nu installeras en prototyp vid kraftstationen i Porjus.
-
Nanoteknik – framtidens nyckel till längre ungdom?
I en intervju med Eva Krutmeijer berättar Maria Strømme hur nanoteknik i framtiden kommer att leda till nya möjligheter inom alltifrån energiförvaring och rent vatten till hur vi håller kroppen ung längre. Intervjun med Maria Strømme spelades in i samband med Royal Technology Forum, IVAs 70-års present till H.M. Konungen.
-
Vattenkraften ska effektiviseras med magnetkraft
För första gången har ett magnetiskt bärlager installerats i ett svenskt vattenkraftverk. Lagret har utvecklats av Uppsalaforskare och ska testas vid Porjus kraftstation. Målet är att slå världsrekord i verkningsgrad.
-
Maria Strømme deltog vid IVAs framtidsseminarium
Torsdagen den 20 oktober deltog Kungen i Kungl.Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVAs) seminarium Royal Technology Forum – Technology Foresight. I fokus för framtidsspaningarna stod tre teknikområden – nanoteknik, medicinsk diagnostik och robotik.
-
Maria Strømme besöker Science and Innovation Day
På konferensen Science and Innovation Day möts forskning och näringsliv för att ta del av aktuella forskningsresultat inom blandannat biobaserade material, inbyggda sensorsystem och mätteknik. Målet är att skapa en mötesplats med innovation och tillväxt i centrum.
-
Hur gör man för att skapa en så hållbar maritim besöksnäring som möjligt?
-
Maskiningenjören Danny Nygård tilldelad Wimanska priset
Maskiningenjören Danny Nygård får Wimanska priset på 50 000 kronor av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningarna.
-
Kungl. Vetenskaps-Societetens Thuréus-pris till Charlotte Platzer Björkman
Kungl. Vetenskaps-Societeten delar idag (30/8) vid en ceremoni i Museum
Gustavianum i Uppsala ut Thuréus-priset med en prissumma på
100.000 kr till professor Charlotte Platzer Björkman vid institutionen
för teknikvetenskaper, Uppsala universitet.Charlotte Platzer Björkman får priset med motiveringen för hennes
framstående studier av skapandet av nya material med olika
tunnfilmsmetoder som kan ersätta bl a kadmium i tunnfilmssolceller -
Maria Strømme 2016 års hedersupplänning
Länsstyrelsen i Uppsala län har utsett Maria Strømme till Årets Hedersupplänning 2016.
Läs Länsstyrelsens motivering via SVT Uppsala samt mer information via Sveriges Radio Uppland.
-
Nanorobotar
Hur små robotar kan man egentligen tillverka?
-
Tusenbladsfilter kan rena vatten från virus
Ett nytt pappersfilter kan rena vatten från virus, även de svåraste och mest smittsamma. Därmed blir det lättare att minska smittspridningen och få tillgång till rent dricksvatten över hela världen. Det så kallade tusenbladsfiltret är framställt av forskare inom nanoteknologi vid Uppsala universitet. Det består av cellulosa-nanofibrer och har en unik skiktad inre struktur som liknar det franska smördegsbakelsen mille-feuille (sv. tusen blad).
-
Stor satsning på tunnfilmssolceller
Charlotte Platzer-Björkman på Ångströmslaboratoriet i Uppsala, jobbar med att ta fram nya, billigare, mer miljövänliga och effektiva material för solceller.
-
SSF miljoner till toppforskning
Igår meddelades att Charlotte-Plazer Björkman och Håkan Engqvist fick beviljat varsitt stort forskningsanslag från SSF.
Charlotte Platzer-Björkman Håkan Engqvist Charlotte får 30.7 Mkr för forskning om "Gradient Control in Thin Film Solar Cells", och Håkan får 28.7 Mkr för "Synthesis and processing of active calcium phosphate cements".
Anslagen är på fem år och ingår i SSF:s satsning på rambidrag inom materialvetenskap. Totalt utdelas 300 miljoner kronor till materialforskare i Sverige.
-
Maria Strømme har blivit utvald till årets svenska kvinna 2016
Maria Strømme, professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och vice preses i Svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, har blivit utsedd till Årets Svenska Kvinna 2016 av SWEA International, Inc.
-
Tekniska lösningar för ökad solelproduktion
Forskningsprojektet ”Utvärdering av tekniska lösningar för att hantera omfattande anslutning av solcellssystem i eldistributionsnät”, bedrivs vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Projektet ingår i forskningsprogrammet ”El och bränsle från solen” och syftar till att utvärdera tekniska lösningar för hantering av stor andel solel i eldistributionsnät. Resultaten ska kunna användas av elleverantörer i såväl storstäder som på landsbygden.
-
Enorm affärsmöjlighet i pytteliten partikel
Tänk dig något så litet som en stenkula i förhållande till jordklotet. Så stor är skillnaden mellan en nanometer och en millimeter. Ändå tror forskare och investerare att tekniken, som bygger på ofattbart små beståndsdelar, ska revolutionera våra liv och öppna nya möjligheter för entreprenörer.
"Långsiktig och hållbar energiförsörjning är det första som ska ordnas med nanoteknik," säger Maria Strömme i intervjun med entreprenor.se -
Maria Strømme dagens gäst i P4 Extra i Sveriges Radio
"Vi kommer att se tillbaka och säga att det är nu det började hända!" sade Maria Strømme när hon var dagens gäst i Sveriges Radio P4's P4 extra den 1 mars.
-
Uppsalaentreprenör ny hedersdoktor
Uppsalaentreprenören Kjell Brunberg är ny hedersdoktor vid Institutionen för teknikvetenskeper.
-
Zhen Zhang utsedd till Wallenberg Academy Fellow
Zhen Zhang utsedd till Wallenberg Academy Fellow
-
Guldmedalj till uppsalafysiker
Claes-Göran Granqvist, seniorprofessor i fasta tillståndets fysik vid institutionen för teknikvetenskaper, har tilldelats 2015 års Jan Czochralski Award för sin livsgärning inom materialforskning.
-
Maria Strømme brinner för nanoteknikens möjligheter
Läs intervju med Maria Strømme på ingenjörskarriär.se